Ni boljših oreščkov kakor sveži lešniki iz leske

Ko sem bila še čisto majhna in sem živela doma na vasi, sem imela to srečo, da so me vsako leto pričakali sveži lešniki, ki sem jih skoraj vse vedno pojedla sama. Spomnim se, kako so v nekem obdobju moji starši kupili več lesk, ki so nekaj let kasneje pognale cvetove, iz cvetov pa zrasli lešniki, ki jih je bilo iz leta v leto več.

Prvo leto lahko rečem, da ni bilo ničesar. Ne popkov, kaj šele cvetov ali ploda. Naslednje leto je bilo končno nekaj cvetov, iz katerih so zrasli lešniki, žal pa ne vem, če jih je bilo več kot deset. Še naslednje leto, torej dve leti po tem, ko smo to posadili, pa se je začelo. Tisto leto je bilo res polno cvetov in končno toliko lešnikov, da jih je bilo dovolj za nekaj dni. Ni bilo veliko, ampak vseeno dovolj za nasmeh na obrazu. Tretje leto pa lahko rečem, da smo imeli že, kar veliko dela s tem, da so bili vsi lešniki obrani in očiščeni.

Še danes se spomnim tistega svežega okusa, ki ga imajo lešniki takoj po tem, ko se oberejo iz leske. Tisti posušeni lešniki iz trgovine so neprimerljivi s svežimi. In včasih res pogrešam, da ne živimo več tam, da bi lahko vsako sezono bili sveži lešniki v mojem obroku. Morda bom pa enkrat, ko bom imela svojo hišo, posadila leske, da bom lahko zoper uživala v svežih oreščkih. So zelo hranljivi namreč in vsebujejo zelo veliko kalorij in vitaminov, tako, da ne bi bilo nič narobe, če bi jih uživala cel dan. Edino tistih iz trgovine nekako ne mrem prepogosto uživati, saj kar nimajo pravega okusa.

Sem pa vsekakor zelo vesela, da sem imela tako otroštvo, da sem lahko uživala svežo hrano z lastnega vrta, kar mi je zelo odtehtalo pri zdravju. In z lahkoto lahko rečem, da so sveži lešniki med mojimi najbolj priljubljenimi živili.