Ali so strešniki pod sončno elektrarno res varni?

Vedno me je skrbelo, kako vzdržljivi so strešniki in ali res zdržijo sončno elektrarno. Včasih, ko gledam strehe hiš, kjer je sončna elektrarna nameščena, nisem ravno čisto prepričana. Verjamem, da je vsekakor vse narejeno tako, da je vzdržljivo, ampak dvom v meni še vedno ostaja. Menda pa vseeno takšna elektrarna zaščiti strešnike na tisti strani, ki jih posledično ni treba menjati dlje kakor na drugi strani. Čeprav ali to pomeni, da strešniki ne bi rabili biti na strehi tam, kjer je elektrarna?

Res še nikjer nisem zasledila, da strešniki tega kje ne bi bili nameščeni. Pa tudi, ko sem malce spraševala naokoli, mi nihče ni znal dogovoriti tega. Ampak saj če ne bi bilo vse preverjeno in tehtno premišljeno, se ne bi delalo tako. Sončna elektrarna je vseeno težka in mora biti zelo dobro nameščena, da lahko to zdrži. Res si ne predstavljam, kaj bi se lahko zgodilo, če ne bi bilo. Tisti, ki bi dobil takšno reklamacijo, bi verjetno imel precej velik izziv. Na novo bi morali biti postavljeni strešniki in na novo bi se morali kupiti tisti, ki bi se uničili. Vprašanje, ali bi sončna elektrarna ostala cela. 

Potem se pa res nekako našla informacijo, da je konstrukcija, ki trži sončno elektrarno zelo dobro preverjena in zdrži takšno težo, da ne obstaja možnost, da bi se karkoli zgodilo. Prav tako so strešniki tudi pod tem varovani, da se jim ne more nič zgoditi. Vse skupaj je pa seveda tako dobro projektirano, ker če bi bilo karkoli narobe, bi jih sama reklamacija stala preveč in bi hitro propadli.

Po tem sem se vsaj malo oddahnila. Saj je logično. Nihče si ne bi mogel privoščiti nekakovostnega izvajanja za takšno storitev, ker se finančno hitro ne bi več izšlo, saj bi bilo veliko dela pri popravilu in še več stroškov. Pa ne, ker so spodaj strešniki, ampak vse skupaj.