Ali mi težave povzroča sindrom imenovan karpalni kanal?

Poznate situacijo, ko se vam med delom začnejo pojavljati bolečine v roki oziroma natančneje v dlani? Popolnoma možno je, da vam težave povzroča sindrom imenovan karpalni kanal. Ampak preden povemo kako razrešiti težave, ki se vam pojavljajo, je dobro razložiti kaj sindrom karpalnega kanala sploh je.

Mnogi ljudje se srečujejo s takšnimi težavami, vzrok za njih pa je pogosto to, da dlan skozi daljše časovno obdobje držijo v prisilni poziciji. V preteklosti so se z bolečinami v dlaneh srečevali predvsem mizarji, šivilje, glasbeniki in podobni delavci. Danes pa se najpogosteje kot posledica dela, pojavlja pri ljudeh, ki preživijo veliko večino svojega časa na računalniku. Kot vidimo lahko karpalni kanal povzroča preglavice ljudem v ogromno različnih strokah.

Vsekakor pa to ni edini razlog za boleč karpalni kanal. Lahko se pojavi tudi kot posledica poškodbe ali otekline. Pogosto se namreč zgodi, da razlog za razvoj bolečin sploh ni znan oziroma jasen.

Poglejmo si še anatomsko stališče celotnega sindroma in kje se bolečina pojavlja. Po naši dlani potekajo trije živci. In sindrom karpalni kanal pomeni, da se pojavijo težave z enim izmed teh živcev.

Ko se vam v dlani pojavi mravljinčenje, v hujših primerih tudi bolečina, lahko začnete upravičeno sumiti, da je v igri karpalni kanal. Pogosto se posameznikom takšno mravljinečnje pojavlja pri spanju, ker je roka v takšni poziciji. Če se bolečine pojavljajo samo ponoči zdravniki načeloma to rešujejo z opornico. V hujših primerih pa je potrebna tudi operacija, za katero se odločimo s pomočjo Phalenovega znaka. Dlani obrnemo drugo proti drugi tako, da se dotikajo hrbtne strani in če se bolečine pojavijo v manj kot minuti je to dober indikator, da bo operacija vsekakor potrebna.

Operacija je zelo kratka, traja namreč le 10-15min. Po opravljeni operaciji je nemudoma potrebno razgibavanje in opravljanje vaj. Le na tak način boste svojim dlanem omogočili najboljše možno okrevanje. Sindrom imenovan karpalni kanal pa vam tako ne bo več nikoli povzročal preglavic in bolečin skozi vaše življenje.