Melanom ali kožni rak je zelo resna bolezen, ki zahteva dolgotrajno zdravljenje

Rak je bolezen sodobnega časa in je drugi najpogostejši vzrok smrti. Zato je strah pred to boleznijo povsem upravičen. Danes poznamo ogromno različnih oblik raka, med katerimi je tudi kožni rak ali maligni melanom. Gre za najpogostejšo obliko raka, ki lahko doleti vsakogar.

Gre za bolezen, ki se lahko razvije v že obstoječih kožnih znamenjih, ali pa se razvije kot novo znamenje kjerkoli drugje na koži. Zato moramo biti na kakršnekoli kožne spremembe toliko bolj pozorni. Če je kožni rak pravočasno odkrit, to lahko močno vpliva na potek bolezni in uspešnost zdravljenja.

Za pravočasno odkrivanje kožnega raka lahko največ storite sami

Za uspešnejše zdravljenje kožnega raka je ključnega pomena njegovo zgodnje odkrivanje. Zato naj bo redno pregledovanje kože vaša stalna praksa. Pri pregledovanju dobro pregledamo celotno kožo in pigmentna znamenja ter na njih ocenimo kakršne koli spremembe glede barve, oblike, robov, premera in asimetrije.

Če ste pri pregledovanju opazili sumljive spremembe, potem vsekakor obiščite dermatologa. Ta bo sprva uporabil dodatno diagnostično metodo dermatoskopijo, pri kateri bo s pomočjo posebnih povečeval natančno pregledal pigmentno znamenje. Dokončna diagnoza za kožni rak se postavi s pomočjo biopsije in histopatološkim pregledom tkiva, čemur sledijo še dodatne preiskave za ugotavljanje stadija bolezni.

Zdravljenje kožnega raka

Zdravljenje kožnega raka sprva poteka kirurško. Pri tem se izrežejo celotne lezije z dovolj velikim robom zdrave kože. Če je kožni rak že napredoval, potem se metastatske bezgavke lahko odstranijo kirurško, če pa to ni mogoče, potem se zdravljenje dopolni z lokalnim obsevanjem.

Sistemsko zdravljenje napredovale bolezni je še vedno nezadovoljivo, saj je kemoterapija uspešna le pri četrtini bolnikov. Zato se kožni rak pogosto zdravi s tarčnimi zdravili, s katerimi se pomembno podaljša preživetje bolnikov. Ne glede na stadij bolezni, se bolnike spremlja doživljenjsko, s čimer se pravočasno odkrijejo morebitni razsoji bolezni ali novi primarni melanomi.