Toplotne črpalke so postale nepogrešljiv del skoraj vsakega gospodinjstva

Včasih se mi zdi, da še ni dolgo nazaj, ko so bile toplotne črpalke velika redkost. Če jo je kdo imel doma, je bi zelo napreden. Potem pa so kar čez noč postale toplotne črpalke del skoraj vsakega gospodinjstva. Dandanes so zelo redki tisti, ki jo nimajo. Včasih so bile za ogrevanje stanovanjskih prostorov najobičajnejše centralne kurjave na drva ali kurilno olje. 

Tudi mi smo pred nekaj leti menjali običajno centralno kurjavo za toplotne črpalke in vesela sem, da smo jo. Predvsem mi je všeč, ker je vse bolj čisto, ker ni treba skrbeti kdaj bodo zmanjkala drva ali kurilno olje, elektrika je pač vedno na voljo. Na koncu leta pa se pozna tudi v denarnici, saj je tak način ogrevanja tudi cenovno bolj ugoden.

Lani nam je za nakup toplotne črpalke uspelo prepričati tudi starše. Ker so že v letih in se zelo težko odločajo za novosti, smo potrebovali kar nekaj časa za to. Ko pa smo jih prepričali in jim jo vgradili, jo nista mogla dovolj prehvaliti. Sedaj je njuna edina skrb, da nastavita termostat na temperaturo, ki si jo želita, navdušena pa sta tudi nad tem, da imata s pomočjo toplotne črpalke vedno na voljo toplo vodo. Glede na to, da v njuni mladosti to ni bilo samoumevno kot je danes, jima to veliko pomeni.

Toplotne črpalke so postale nepogrešljiv del skoraj vsakega gospodinjstva

Poleg tega so sodobne toplotne črpalke narejene tako, da poleg gretja poleti nudijo tudi hlajenje, kar je še dodaten plus, saj so poletja vse bolj vroča. Pri novogradnjah sploh ne pomislijo več, da bi vgradili kaj drugega kot toplotne črpalke in ugotovila sem, da so z leti vedno bolj izpopolnjene in zavzamejo vedno manj prostora. Glede na to kako tehnologija hitro napreduje, me zanima s čim se bomo ogrevali čez dvajset let, čisto mogoče je namreč, da bomo takrat naše toplotne črpalke zamenjali s nečim čisto novim.