Kritina je zelo pomembna za domačo streho

Vsaka steha je sestavljena iz strešne kritine, ki ščiti hišo pred različnimi vremenskimi vplivi kot so sneg, dež, veter in sonce. Pod strešno kritino lahko štejemo tudi strešne plošče, opečnate strešnike, kovinske plošče, liste iz škrilavca ali kritino iz sintetičnih materialov. Kar je glavno je, da strešna kritina dolgoročno ščiti vašo hišo pred vsemi vremenskimi pojavi in zagotovi neprepustnost vaše strehe.

Kritina je zelo pomembna za domačo streho

Poznamo betonske strešnike, ki so bolj priljubljena kritina prav zaradi svoje trdnosti in trajnosti, ter so nekako cenovno bolj ugodni; opečni strešnik je najstarejša vrsta kritine, saj so izdelani iz pečene gline in pripomorejo k estetskemu videzu vaše strehe. Njihova pozitivna lastnost je tudi, da so okolju prijazni, saj jih je mogoče reciklirati. Kovinske strešne plošče so lahke, trpežne in modernega videza, vendar pa je ta vrsta kritine že malce dražja od betonskih, pa tudi cena je precej odvisna od vrste kovinskega materiala. Škrilavec je naravni kamniti material, ki je odporen na vremenske vplive in se ga tudi uporablja za prekrivanje streh, saj pripomore k estetiki strehe, vendar gre za drago kritino. PVC strešne plošče ali polikarbonatne strešne plošče so pa bolj primerne za prekrivanje rastlinjakov in nadstreškov ali zunanjih teras, ter so cenovno dokaj ugodni.

Težko je določiti katera kritina je najboljša, saj je to res odvisno od posameznika in njegovh estetskih preferenc, kot tudi od lokacije, podnebja in potrebami stavbe. Kajti ljudje, ki živijo v mestih, se morajo držati določenih gradbenih predpisov in zahtev. Vsaka kritina ima pluse in minuse. Ne glede na to za katero vrsto se odločite je pomembno, da se jo pravilno vzdržuje, saj bo le tako dolgo trajala. Pri izbiri velja upoštevati tudi proračun, saj je v primeru poškodb potrebno kritino tudi naknadno popravljati.